19 февраля 2014 г.

Cum să sprijini copilul în studiul instrumentului

Mulţi muzicieni de succes consideră influenţa părinţilor foarte importantă în trezirea interesului pentru muzică. Indeferent dacă copilul tău face sau nu cariera în muzică, eforturile tale de a-i aduce muzica aproape îi fac viaţa mai frumoasă. Cîteva sfaturi utile pentru părinţii care au copii-muzicanţi.
Implică-te cu copilul în studiul instrumentului. Discută cu copilul, participă din cînd în cînd la lecţie. Trebuie să-l supraveghezi cînd exersează. Comunică des cu profesorul pentru a monitoriza progresul şi a învăţa cum poţi fi de ajutor.
Încurajează copilul cât de mult poţi. Asigură-te că îi lauzi efortul şi realizările. Chiar dacă nu învaţă repede, munca determină rezultatul final, aşa că recompensează-i efortul. Încearcă să-ţi exprimi interesul în ceea ce face, chiar dacă te-ai săturat să auzi „mel, melc codobelc”. Încurajează-l să cînte pentru familie şi prieteni într-o atmosferă relaxată.
Evită critica negativă. Majoritatea răspundem  mai bine la sugestii atente, calde, decât la critica directă. Dacă copilul e necooperant, poate avea nevoie de mai mult ajutor şi sprigin. Pedeapsa nu e o soluţie pe termen lung.
Copilul tău terbuie să ştie că tu consideri muzica un angajement serios. Fă-i orarul pentru ocupaţii, la fel ca pentru altceva. Oferă-i spaţiu şi linişte în timpul exersatului şi evită ceea ce poate să îl distragă. Dacă din diverse motive nu reuşeşte să studieze, nu anula lecţia.

Asigură îmbogăţirea culturală cît mai mult. Experienţa de a asculta muzica fără presiuni, fără a te gîndi la a cînta notele corect poate fi minunată pentru muzica în general şi lecţii în particular. Mergeţi la concerte şi ascultaţi CD-uri.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

кол-во стр.